Ninny: Vrouw van het Jaar!

Op 8 maart is onze Ninny Duarte Lopes in Rotterdam gekozen tot Vrouw van het jaar 2024, op het veld van politiek, maatschappij en welzijn. Wat een eer en wat een erkenning! Jarenlang was ze actief in de gebiedscommissie Delfshaven. Wat niemand toen wist was dat ze thuis door blauwe brieven met haar gezin in diepe armoede moest leven. In 2020 kwamen de feiten boven water. Hoe onze overheid tienduizenden gezinnen fel achtervolgde, in armoede en schande joeg en onterecht tot fraudeurs bestempelde. Ninny werd erkend als gedupeerde en sindsdien is ze de trotse trekker van Volhouders Rotterdam, de zelforganisatie van gedupeerden.

Onvermoeibaar komt ze op voor slachtoffers en zet ze zich in voor gedupeerde kinderen. Haar telefoon staat nooit uit. Geen kans om haar stem te laten horen laat ze voorbij gaan. In deze Powervrouw schuilt echter ook een zacht hart. Bij Volhouders zien we haar soms huilen over een vers verhaal wat net verteld werd en waarvan je denkt: “Dat kán toch niet waar zijn?”. Of zuchten over een overheidsdienaar die wéér kiest voor controle en achterdocht. Of ziedend zijn over ongelooflijke onverbeterlijkheid van staatssystemen.

Ninny Duarte Lopes bewijst dat je ook ondanks bruut maatschappelijk onrecht, een goed mens kunt zijn, die het kwaad aan de kaak stelt en liefde als leidraad houdt. En achter haar zie ik tientallen andere vrouwen (en mannen) die bij Volhouders dezelfde kracht-in-kwetsbaarheid tonen. De gouden spiegel die ze op Vrouwendag kreeg, neemt ze mee naar de volgende lotgenotenbijeenkomst van Volhouders en dan mag iedereen daarin kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *