Activiteiten

Volhouders organiseert lotgenotenbijeenkomsten

Gedupeerden ontmoeten elkaar elke twee weken om elkaar te steunen, samen te huilen en te lachen. Er zijn geen niet-gedupeerden bij (hooguit enkele vaste ondersteuners die ons vertrouwen hebben gekregen). We luisteren naar elkaars verhalen en leren van onze ervaringen. De veilige setting en het warme begrip wat we voelen doet ons goed. We helpen elkaar om nieuwe stappen naar herstel te zetten.

Kleine groepen

De groepen worden niet te groot, zodat er voldoende veiligheid en vertrouwen is. Waar het kán gaan we nieuwe groepen starten. Momenteel zijn er groepen in Delfshaven en IJsselmonde. Oost is in voorbereiding. 

Thema-avonden

In 2023 werken we met wisselprogramma’s. De ene avond is voor het persoonlijke herstel. Op de andere avond komt een gastspreker met een relevant thema.

Goede verbindingen

Vanuit de lotgenotenbijeenkomsten zoeken we de goede verbindingen voor elk gezin. Heb je nog niet aangemeld bij de Belastingdienst of bij het Hulpteam010? Heb je nog geen zaakwaarnemer of coach van de gemeente? Heb je geen advocaat of maatje? Heb je andere vragen? We helpen je met de kortste weg naar je antwoord.

"Onze droom is dat in heel Rotterdam getroffen ouders elkaar steunen in betekenisvolle groepen."

Maatjes

Volhouders voorziet ook in maatjes, die gedupeerde gezinnen bijstaan, naar het voorbeeld van de Rotterdamse Douwers. Elk gezin wat dat wil, kan zo’n maatje krijgen. We zoeken per gezin naar een vrijwilliger die er het best bij past en die (net als het gezin) kan volhouden.

Wil je ook een maatje voor je gezin? Neem contact op met Ninny Duarte Lopes.

Wil je vrijwilliger zijn voor een getroffen gezin? Neem contact op met Janneke van Losser.

Bemoedigen

Impact dagen

Elk jaar gaan we ook enkele grote bijeenkomsten doen. Alle Rotterdamse slachtoffers zijn daar welkom. In het begin van het jaar een Nieuwjaarsborrel en halverwege een Grote Lotgenotendag, met inspirerende bijdragen, muzikale en creatieve workshops.

Versterken

Het grote publiek is haar aandacht snel kwijt. Zeker voor jarenlang slepende kwesties als dit schandaal. Daarom zorgen we voor regelmatige publicaties in social media en gedrukte kranten, omroepen en internet. We nemen deel aan discussies in de politiek en praten met de gemeente, met hulpverlening en het ministerie. Zo versterken we de stem van de Volhouders, want die móet gehoord worden.

Het Rotterdams Wijktheater gaat in het voorjaar van 2023 een theatervoorstelling wijden aan onze thematiek. Daarmee gaan we onze medebewoners op een creatieve manier bewust maken van wat er gebeurt.

Ben jij ook gedupeerde van de Toeslagenaffaire? Neem dan alsjeblieft contact met ons op. Sámen komen we verder.

Ninny Duarte Lopes

Projectleider Volhouders